0 0,00 lei
  • Cos gol

Postat: Gotia Cosmin Data: 18/07/2018

Cum analizezi lista de ingrediente de pe ambalajele de hrana pentru animale

cum citesti etichetele hrana caini pisici

A avea grija de un animal este o responsabilitate aparte, avand nevoie de calitati umane deosebite – nu numai un suflet bun si generos, dar si o minte care sa discearna in locul animalului, pentru a face alegeri pe termen lung pentru sanatatea acestuia.

Lista ingredientelor este oglinda prin care putem privi cu adevarat ce introducem in dieta de zi cu zi a cainelui sau pisicii noastre. Uneori, aceasta tinde sa „uite” sa enumere anumite caracteristici sau, prin formularea aleasa, induce in eroare privitor la cantitatile de ingrediente folosite. Este bine sa stii sa citesti o eticheta si mai ales „printre randuri”, atunci cand achizitionezi hrana pentru caini sau pisici. Am pus la cale un mic ghid in aceasta privinta, ca sa poti intelege mai bine si ca sa poti alege mai hotarat mancarea pentru animalul tau de companie.

  1. Cantitatea

Cel mai putin regasim exact scrisa cantitatea din fiecare ingredient pe care o contine respectivul produs. Fara sa stii cantitatea exacta a fiecarui component, nu stii ce impact are asupra organismului animalului si nici profilul nutritional al hranei De exemplu, atunci cand vezi un carbohidrat precum orezul ca si ingredient, stii ca nu are ce cauta in hrana unei pisici, insa cam ce cantitate de orez este acolo? Este in cantitate mica sau mare? De aceea este important sa iei in considerare nu doar lista de ingrediente, ci si cantitatea de proteine/grasimi/carbohidrati din ele.

Aici poti gasi o lista despre aceste procente la gamele cele mai cunoscute pentru pisici:

https://feline-nutrition.org/html_pages/CanFoodNew.html

Unele produse enumera printre ingrediente si fructe sau legume, punandu-ne problema daca un animal are nevoie de ele in dieta, insa urmarind procentul de carbohidrati aflam daca este prea putin sau prea mult – un procent de 3-5% de fructe sau legume este foarte mic si nu va afecta in mod necorespunzator dieta cainelui sau pisicii tale.

In mod optim, hrana pentru pisici nu trebuie sa aiba caloric mai mult de 10% provenienta din carbohidrati.

Este bine ca ingredientele de pe eticheta sa fie numite, adica enumerate in totalitate, alaturi de procentul fiecareia din produs.

Extru Can are pe toate ambalajele produse, pe langa lista de ingrediente, si o lista completa cu procentele acestora. De asemenea, continutul complet al fiecarui produs (fisa tehnica) poate fi regasita pe site-ul nostru www.can2000.ro

 2. Cuvinte „pretioase”

Cuvintele „natural”, „premium”, „recomandat de medicii veterinari” nu sunt neaparat indicative ale calitatii. De asemenea, daca te gandesti sa alegi hrana „speciala pentru animalele de rasa”, nu te gandi sa cazi in capcanele pe care firmele le pun in legatura cu acest aspect. O pisica Siameza nu este diferita de o Persana, un Maine Coon sau o pisica maidaneza, atunci cand vine vorba de alcatuirea unei diete optime.

3. Chimicalele

BHA, BHT si ethoxyquin sunt prezervativi care pun sub semnul intrebarii anumite game de hrana pentru animale. Multe dintre companiile din domeniu au abandonat utilizarea lor in produse, gasind metode mai naturale care nu pun sanatatea animalului in pericol. Din pacate, multi medici veterinari care isi aduc aportul in retetele folosite pentru hrana sunt slab pregatiti in domeniul nutritiei. De multe ori, ei recomanda achizitionarea de produse din comert, neavand in minte interesul cel mai inalt al pisicii sau cainelui tau. De multe ori te vei gasi in situatia de a plati multi bani pentru ingrediente de proasta calitate.

Extru Can a fost cladita pe experienta de 40 de ani in nutritie animala a domnului doctor Rus Vasile, care si-a dedicat intreaga cariera cercetarii in domeniu, cu pasiune pentru a descoperi combinatiile optime pentru cainii si pisicile de pretutindeni.

4. Carnea, ingredientul cel mai important

Carnea este prin excelenta ingredientul cel mai important de pe etichetele produselor pentru caini si pisici. O capcana des intalnita este folosirea sintagmei „carne proaspata” in lista de ingrediente, de multe ori ea avand proportia cea mai mare din reteta. In procesul de productie, carnea proaspata pierde apa consituenta (aceasta fiind cea care ii da procentul mare), ajungand sa puna carnea pe un loc inferior, procentul acesteia devenind unul mult mai mic.

Carnea proaspata contine pana la 70% apa, in timp ce faina din carne doar 5%.

20% carne proaspata echivaleaza cu aproximativ 7% carne uscata.

Extru Can foloseste la toate produsele sale faina din carne, iar carnea folosita de noi este preluata din industria locala zilnic pentru utilizare in fabrica.

5.  Ordinea ingredientelor

Este foarte important sa stim ca toate ingredientele care apar pe eticheta se trec in ordinea descrescatoare a cantitatii din reteta. Primul ingredient din lista are astfel si cantitatea cea mai mare din produs.

Speram sa va fie de folos aceste informatii in alegerile de zi cu zi! Va stam la dispozitie oricand cu informatii legate de produsele noastre si continutul acestora, in detaliu.

Formular comentarii

X