0 0,00 lei
  • Cos gol

Postat: Gotia Cosmin Data: 29/08/2018

Hrana umeda sau hrana uscata? Motive PRO si CONTRA

care hrana e mai buna umeda sau uscata

Un nou membru al familiei si-a facut de curand aparitia si desi la inceput i-ai dat ceva rapid de la supermarket (de multe ori venirea unui pisic sau caine se fac pe nepusa masa si nu suntem pregatiti pentru ce urmeaza), acum ai inceput sa faci research online si sa intrebi mai multi medici veterinari ce hrana este mai buna.
Pui sau peste? Vita sau porc? Miel? Ton? Oare sa e mai bine daca e hrana umeda sau uscata? Unele persoane aleg in functie de experienta pe care o au cu animalele de comapanie ce le-au ingrijit in trecut, sau in functie de sfaturile primite de la prieteni. Altii se rezuma la publicitatea pe care o vad la televizor sau online, unde fiecare companie spune ca produsul sau este de cea mai inalta calitate. Totusi, exista un singur factor decisiv – animalul tau. Este nevoie sa ii observi reactiile dupa ce mananca, daca este activ sau devine pasiv, obosit (inseamna ca mancarea este ca un fast food pentru noi, greu de digerat si corpul simte sa doarma dupa masa), daca in timp blana devine mai stralucitoare sau din contra mai mata si cade mai mult par, si asa mai departe. Daca vrei sa incerci Extru-Can, nu e nevoie sa cumperi un sac de 10 kg. Cumpara unul de 1 kg si vezi cum se comporta pisica ta sau de 2 kg pentru caine.

Tirol Can Cat cu Peste 1 kg

Cico-Cicu Maxi Junior – 2 kg

Motive Pro si Contra: Hrana Umeda
Nu toate animalele beau atat de multa apa pe cat trebuie (la fel ca noi,nu-i asa?). Hrana umeda poate fi o sursa extra de hidratare, mai ales daca stii ca animalul tau nu prea bea in general destula apa. De asemenea, acest lucru inseamna ca el poate manca mai mult, fara a adauga pra multe calorii in plus dietei sale. Animalele care sunt mai in varsta isi pierd din simtul olfactiv si doresc sa manance o hrana care este mai puternic mirositoare si care are un gust mai intens, asa cum hrana umeda este in mod general. Este o alternativa buna si pentru un animal care este bolnav si si-a pierdut temporar simtul mirosului ori pofta de mancare. Este o optiune si pentru cainii carora le-au cazut dintii, au probleme cu alinierea maxilarelor sau au boturi mai mici.
Exista totusi si cateva motive pentru care sa nu administrezi hrana umeda animalelor. Unele animale fac foarte multa mizerie cand mananca hrana umeda, iar cei care au predispozitie catre probleme dentare au nevoie de o atentie sporita. Hrana umeda, odata desfacuta, isi pierde toat viata si toti nutrientii, modificandu-si consistenta si proprietatile. Trebuie sa fie acoperita si pusa la frigider repede inainte sa se strice. In unele cazuri, hrana umeda nu este la fel de economica precum este cea uscata. Pe langa faptul ca este cu mult mai scumpa decat cea uscata, trebuie cumparata des,in portii mici.

Motive Pro si Contra: Hrana Uscata
Din punct de vedere al depozitarii si al sigurantei pentru sanatatea animalului, hrana uscata este cea mai potrivita. Aceasta poate fi lasata afara fara grija ca se va strica sau modifica in vreun fel. De fapt, unii stapani prefera sa umple o singura data bolul animalului cu mancare uscata, urmand ca el sa manance cand doreste pe parcursul zilei, ori sa foloseasca dispozitivele automate de hranire, care dau drumul la portii mici de hrana uscata de mai multe ori pe zi (un punct in plus fata de hrana umeda care nu poate fi administrata daca esti plecat de acasa la serviciu sau in vacanta).
Pe langa faptul ca poate fi lasata afara mai multe ore sau zile fara sa se strice, mancarea uscata este usor de depozitat – este de ajuns sa ai un cos sau cutie mare de plastic cu capac, pentru a sta departe de insecte si rozatoare si este mult mai economic atunci cand ai multe animale de hranit. Bobitele uscate sunt foarte de folos si ca mici recompense sau pentru a dresa un animal, in timp ce hrana umeda nu poate fi folosita in acest sens.
In functie de marimea, rasa, sterilitatea si varsta unui animal, hrana uscata vine in diferite forme si marimi, pentru a-i asigura tot confortul necesar si mineralele, nutrientii potriviti.
Hrana uscata nu asigura necesarul de hidratare al unui animal, asadar cere o atentie sporita din partea stapanului sa ii asigure apa, mai ales daca este vara, sau animalul este in varsta ori bolnav.

In concluzie, ce alegem?
Daca ar trebui sa existe o ordine a prioritatilor, atunci ar trebui sa fie aceasta:
1. hrana sa asigure necesarul de proteine, nutrienti, minerale, vitamine animalului nostru
2. animalul se simte foarte bine dupa ce mananca, e activ, arata din ce in ce mai bine
3. hrana sa fie potrivita pentru varsta, marimea, sterilitatea, starea de sanatate a animalului nostru
4. hrana sa fie mereu proaspata si sa ne dea oportunitatea de a o pastra in mediul optim pentru a-i da animalului ceea ce are nevoie
5. hrana sa fie cea recomandata de medicul veterinar al animalului

Formular comentarii

X