0 0,00 lei
  • Cos gol

Postat: Gotia Cosmin Data: 06/10/2018

Reguli pentru o alimentatie sanatoasa a pisicilor

Cat eating from a bowl on white wooden planks.

Pisicile adulte trebuie sa manance intotdeauna hrana de calitate inalta, nutritionala si care sa le dea energia necesara pentru a mentine sau a repara tesuturile, in caz de nevoie. Portia de hrana pe care o dam pisicilor noastre depinde de dimensiune dar si de nivelul de energie pe care il consuma intr-o zi. Nivelul activitatilor variaza dramatic printre animalele de companie, acest lucru jucand un rol important in cuantumul de calorii consumate.

O pisica ce are nivelul de activitate “normal” ar trebui sa primeasca ceea ce numim nivel de energie „de mentenanta”. O pisica ce sta mai mult prin casa are nevoie de  10% sub nivelul de mentenanta, in schimb ce un pisoi activ sau o pisica ce sta afara toata ziua are nevoie de nivelul de mentenanta, la care se adauga un procent de 20% pana la 40% mai multa hrana.

Pisica ta ar trebuie sa aiba acces liber la apa curata si proaspata. Recipientele de apa trebuie spalate in fiecare zi.

Toate pisicile au nevoie de taurina, un aminoacid care este important pentru functionarea normala a inimii, dar si pentru vedere si functia de reproductie. Deoarece taurina poate fi gasita doar in proteina animala, toate pisicile au nevoie de o dieta bazata pe carne sau produse din carne ce intalnesc nevoile lor nutritionale.

La fel ca la oameni, vremea extrema – fie ea rece sau calda -creste nevoile energetice ale pisicii. In ambele variante, ea foloseste multa energie sa pastreze o temperatura constanta rece sau calda in corp. Cea mai potrivita decizie este sa discuti cu medicul tau veterinar despre solutii potrivite pentru pisicuta ta, in aceste cazuri.

O pisica ce se afla in perioada post-operatorie sau sufera de vreo boala s-ar putea sa aiba nevoi nutritionale speciale pentru a se vindeca si pentru a castiga batalia cu infectia. Intreaba mereu medicul veterinar daca trebuie sa ii schimbi dieta in aceste momente delicate.

Ca regula generala, se recomanda ca toate pisicile sa fie hranite de doua ori pe zi, 15-20 grame/kg corp. Pauza dintre cele doua mese trebuie sa fie intre 8-12 ore. Portia se poate modifica in functie de schimbarile din viata pisicutei tale, deci tine cont de ele de fiecare data.

Alege din gama noastra de produse pentru hranirea pisicii si comanda online preferatul.

http://can2000.ro/categorie-produs/produse/hrana-pisici/

Unii oameni nu pot potrivi orarul lor cu cel al hranirii unei pisici de doua ori pe zi dupa planul de mai sus. Nu este nici o problema – pisicile pot fi hranite in mai multe feluri pentru a putea indeplini atat nevoile stapanului cat si cele ale animalului. Iata cateva idei:

  • Controlul portiilor inseamna sa masori mancarea animalului tau si sa i-o oferi ca mic dejun si cina, asadar controland cantitatea de mancare poti sa controlezi programul sau de cantarire (scadere sau punere in greutate) daca stii ca animalul tau mananca prea mult de fel. Mancarea poate fi data o data sau de mai multe ori pe zi, zilnic.
  • Poti incerca metoda hranirii cu timp limitat, care consta in a pune la dispozitia pisicii tale o cantitate anume de mancare, pentru un timp limitat. Spre exemplu, lasi bolul la dispozitia sa timp de 30 minute, iar ce nu mananca in acest interval de timp, este indepartat.
  • Cea mai usoara si des intalnitametoda este cea a mancatului liber, adica a lasarii la dispozitia pisicii mancarea pe tot timpul zilei, iar ea mananca atunci cand ii este foame. Mancarea extrudata este cea mai buna idee in acest caz, pentru ca nu isi schimba calitatea si consistenta lasata afara, la aer. Totusi, multe pisici tind sa manance prea mult, acest lucru ducand deseori la obezitate sau alte probleme de sanatate.
  • Laptele nu ar trebui sa fie administrat pisicilor ca si recompensa sau ca substitut pentru apa. Pisicile nu pot procesa o cantitate mare de lactaza, enzima care transforma lactoza in lapte. Dand lapte si produse din lapte pisicilor le poate cauza voma sau diaree.
  • Recompensele ar trebui sa fie date cu moderatie si ar trebui sa reprezinte 5% sau mai putin din totalul de hrana al unei psici intr-o zi. Restul de 95% este necesar sa constea in hrana ce intruneste necesarul nutritional zilnic al pisicii.

In speranta ca toate aceste idei va sunt de folos, va invitam sa ne scrieti in comentarii si alte „trucuri” speciale pe care le-ati incercat cu pisica voastra si cum ati reusit sa faceti din momentul de hranire o placere si o oportunitate de a va intelege din ce in ce mai bine.

 

Formular comentarii

X